Friday, March 29, 2013

Η Φυσιογνωμία του Κόμματος «δημιουργία, ξανά!»

Με αφορμή τα τεκταινόμενα στην ΔηΞα από την ίδρυσή της μέχρι την πορεία της στο έκτακτο συνέδριο του Απριλίου 2013, ιδού οι διακριτές κατηγορίες μελών & φίλων της (αλφαβητικά):
    Σήμα κόμματος «δημιουργία, ξανά!»
  • Οι Αντιφρονούντες, που τάχθηκαν ανοικτά κατά όσων εξέλαβαν ως αυθαιρεσίες ή που για δικούς τους λόγους εναντιώθηκαν στην κεφαλή του κόμματος, αλλά ακολουθούν τη ρήση του ιδρυτή «διαφωνώ αλλά μένω».
  • Οι Απόλυτοι, που έφυγαν με την πρώτη διαφωνία ή απογοήτευση καταγγέλοντας ή όχι αυτά που θεώρησαν κακώς κείμενα, οι πρώτοι αποδοκιμασμένοι με διάφορα κοσμητικά, μεταξύ άλλων και από τους νυν Λοχαγούς!
  • Οι Βιολιστές, που εργάζονται άοκνα για την οργάνωση & την ανάπτυξη του κόμματος & του συνεδρίου και, μυστηριωδώς, κωφεύουν στα τεκταινόμενα & περιορίζονται στο ... βιολί τους. Ο συνειρμός γίνεται με την ορχήστρα του Τιτανικού που έπαιζε ασταμάτητα ενώ το πλοίο βυθιζόταν. Ωστόσο, εκείνοι οι μουσικοί δεν μπορούσαν να παρέμβουν υπέρ της σωτηρίας του πλοίου...
  • Οι Λοχαγοί, τα στελέχη-όψιμοι Αντιφρονούντες που ανέχονταν τα πάντα και τώρα μέμφονται τα πάντα κατά τρόπο που, δυστυχώς, δικαιολογεί τις παραπομπές στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Επίσης, παραλείπουν να παρουσιάσουν επαρκή εναλλακτική πολιτική πρόταση για το μέλλον του κόμματος, κάτι που επισημαίνουν σύσσωμοι όλοι οι υπόλοιποι.
  • Οι Πραιτωριανοί, Φανατικοί που είναι και στελέχη. Έχουν καταγγελθεί για πλήθος παραβιάσεις του καταστατικού και άλλες αυθαιρεσίες.
  • Οι Φανατικοί, που δεν διανοούνται οποιοδήποτε κακό για τον ιδρυτή. Ωστόσο, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δεχτούν οποιοδήποτε κακό για οποιουσδήποτε άλλους, όσοι & όποιοι και αν είναι αυτοί. Είναι τόσο απασχολημένοι να θεωρούν εμπαθείς όλους τους Αντιφρονούντες, ώστε δεν τους περνάει από το νου ότι οι ίδιοι μπορεί να είναι Φανατικοί. Η ύπαρξή τους σε τέτοιους αριθμούς στο «κόμμα της κοινής λογικής» προκαλεί εύλογες απορίες.
  • Οι Ψύχραιμοι, άνθρωποι εντός και εκτός ΔηΞα, που παρατηρούν, αξιολογούν και ενεργούν με γνώμονα το συμφέρον του κόμματος & της χώρας και όχι των προσώπων. Φωνές βοώντων εν τη ερήμω...
Βρισκόμαστε σε συνεδριακή περίοδο, εν μέσω καταγγελιών & αντεγκλήσεων μεταξύ ιδρυτή & Πραιτωριανών από τη μία και Αντιφρονούντων από την άλλη. Σήμερα είναι η επομένη των διαγραφών των δύο πρώην Γενικών Γραμματέων της Εθνικής Επιτροπής με αμφισβητούμενες συζητήσιμες διαδικασίες και μιας μήνυσης κατά του ιδρυτή. Η δημόσια εικόνα της ΔηΞα είναι καταβαραθρωμένη.

Με νέα αφετηρία τη δεινή θέση όπου έφεραν το κόμμα χωρίς κεφαλαία -πλην ταυτισμένο με ένα «κεφάλι»- σύσσωμοι οι πρωτοκλασάτοι του, τώρα ποιος θα ξαναδημιουργήσει τη «δημιουργία, ξανά!»;...

15 comments:

Themistoklis Giokroussis said...

Οι Ψύχραιμοι μάλλον κάνουν λάθος. Προφανώς η χώρα είτε δεν σώζεται, είτε θα σωθεί μόνο από αυτούς που θα δεχτούν να ρισκάρουν και ασφαλώς να φανούν και λίγο (ή περισσότερο...) γελοίοι. Όλος ο ευρύτερος χώρος των αυτοαποκαλούμενων μεταρρυθμιστών διακηρύσσει δημόσια πως η χώρα βουλιάζει, ενώ παραμένει ιδιωτικά προσηλωμένος σε party politics - είτε αυτά των εσωκομματικών κωμικών διενέξεων, είτε κυριολεκτικά στα πάρτυ μεταξύ Τσαγιού και Ginger. Η πολιτική ένταξη τους είναι φαίνεται πρωτίστως μιά μορφή κοινωνικοποίησης πασπαλισμένη με πολιτικολογία. Ευτυχείς, κατά τη γνώμη μου, όσοι ασχολούνται με τη μουσική.



http://www.chinaoilpaintinggallery.com/oilpainting/Edgar-Degas/Violinist-and-Young-Woman.jpg

ageor said...

Δεν έχω διένεξη με κανέναν, δεν παίρνω το μέρος κανενός και δεν είμαι δικαστήριο. Είμαι εξωτερικός παρατηρητής και μέχρι πρότινος δυνάμει μέλος. Είχα μια προσδοκία από τη ΔηΞα, υπερβολικά αισιόδοξη φαίνεται, για κοινή λογική, διαφάνεια, ουσιαστική διερεύνηση και διευθέτηση των θεμάτων και πειστικότητα για τις διαδικασίες, τις ενέργειες και τα κίνητρα πίσω τους («η γυναίκα του καίσαρα ...»).


Με αυτές τις διευκρινίσεις:

- Έγραψα εξ αρχής ότι οι ενέργειες δικαιολογούσαν τις παραπομπές. Ως προς την αυτεπάγγελτη λειτουργία, με ενδιαφέρει πού προβλέπεται (αν το έχεις πρόχειρο, για να μην ψάχνω). Δεχόμενος ότι όντως προβλέπεται, το βρίσκω υποκριτικό, όταν κανείς ευαγγελίζεται ισοτιμία, κοινή λογική και πλήρη διαφάνεια.
- Η υποχρέωση για ουσιαστικό και όχι κατά το δοκούν έλεγχο της δημόσιας παρουσίας των στελεχών του κόμματος δεν αναιρείται επειδή δεν βρέθηκε κανείς να κάνει καταγγελία. Αυτά τα έλεγε ο Σημίτης...
- Ο ΓΔ κατήγγειλε διάφορα περιστατικά που ο ΘΤ αρνήθηκε. Προσωπικά ήμουν και παραμένω υπέρ των προσπαθειών για συνεργασίες. Ωστόσο, αν υπήρχαν αποφάσεις των οργάνων της ΔηΞα που τις απέκλειαν πιστεύω ότι τεκμηριώθηκε επαρκώς ότι παραβιάστηκαν. Δεν είμαι μέλος της ΔηΞα, ούτε η ΕΔ της δικαστήριο για να οφείλω σεβασμό στην κρίση της, ειδικά όταν έχω διαφορετική ίδια άποψη.

- Μιλώντας για δημιουργία εντυπώσεων, πώς ακριβώς _επιβάλλει_ κανείς στα μέλη της ΕΕ να παραιτηθούν, ώστε να το ισχυρίζεσαι με τόση άνεση;;
- Δεν υπαινίσσομαι ότι η ΕΔ έδρασε παράτυπα. Εκτιμώ ότι είχε επιλογές και _προτίμησε_ τις ερμηνείες και τις ποινές που εξαντλούσαν την αυστηρότητα, ικανοποιούσαν το «περί δικαίου αίσθημα» κάποιων τις υποσχέσεις εκκαθαρίσεων άλλων κτλ.
Μια εύκολη απόδειξη ότι κάνω λάθος είναι να βρεθεί τρόπος να καταθέσουν οι διαγραφέντες έφεση που να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην ποινή τους, ελλείψει ΓΓ. Εξαιρετική ευκαιρία επίδειξης ανωτερότητας!
- Πρόκειται για την κοινή λογική μου, την γνώμη μου και τις προσδοκίες μου, τους άξονες γύρω από τους οποίους χτίστηκε η «δημιουργία, ξανά!», Κώστα, όχι για αβάσιμα υπονοούμενα. Ωστόσο, σε ένδειξη καλής προαίρεσης, μπορώ να αλλάξω το «αμφισβητούμενες» σε «συζητήσιμες».


Σε ευχαριστώ για τον πολιτισμένο διάλογο :)

ageor said...

1. Ο Γιώργος Δεληκούρας γράφει «... Σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά του κ. Αθανασίου-Γλαύκου Τζήμερου ...» (http://www.facebook.com/georgiosdelikouras/posts/348595031919190).
Ξέρετε κάτι διαφορετικό;

2. Μολονότι έχω πλέον επιφυλάξεις για το εφικτό του στόχου, σας το εύχομαι ειλικρινά και ευχαρίστως θα εξακολουθήσω να συνεισφέρω όπως μπορώ.
Μια και μιλάτε για «δύο έννοιες», ταυτιστήκατε με την «κοινή λογική» που εκφράζει η «δημιουργία, ξανά!» ή με την «δημιουργία, ξανά!», που εκφράζει την κοινή λογική;

ageor said...

Θεμιστοκλή, τι κάνουν/πιστεύουν λάθος οι Ψύχραιμοι;

Αν εννοείς ότι «μέχρι ο γνωστικός να το σκεφτεί, ο τρελός έχει πάει και το 'χει κάνει», μακάρι!
Φοβάμαι ότι η μία εσωκομματική διένεξη που γνωρίζω πέρασε το όριο του κωμικού μόλις άρχισε να απασχολεί την δικαιοσύνη :(
Τα πάρτυ πιθανώς δεν είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει, ωστόσο είναι προς κατεύθυνση καλύτερη της στασιμότητας.
Γνωρίσαμε και άλλου είδους «ευτυχία» και να που μας έφερε...

ageor said...

Οι Ψύχραιμοι εκτός καλούμε του Ψύχραιμους εντός να δώσετε απτά δείγματα της ύπαρξής σας (πχ. δίνοντας οδό αναστολής των ποινών των διαγραφέντων και επαναφέροντας το αρχικό πρόγραμμα διεξαγωγής του συνεδρίου...) :)

ageor said...

Πρόσθεσα μια κατηγορία, αυτή των Αντιφρονούντων.

Costas Kalantzopoulos said...

Η κα Κροκίδη εννοεί πως η μηνυτήρια αναφορά και η μήνυση είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

Costas Kalantzopoulos said...

Απο το καταστατικό της Δημιουργίας:
"15.7. Η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει την αρμοδιότητα ερμηνείας του καταστατικού κατόπιν προσφυγής οποιουδήποτε μέλους". Αυτό εγώ το λέω κοινή λογική, καθώς σε ένα κόμμα δεν μπορεί να υπάρχει ούτε "αστυνόμος" για να ψάχνει τι λέει και τι πράττει το κάθε μέλος, ούτε εισαγγελέας να διερευνά υποθέσεις απο μόνος του. Οταν κάποιος θίγεται προσωπικά, ή αισθάνεται ότι θίγεται το κόμμα, έχει το δικαίωμα, εφόσον θέλει, να αναφέρει το γεγονός στην Ε.Δ.

Ποια είναι βρε Αλέξανδρε τα περιστατικά αποφάσεων των οργάνων που απέκλειαν τις συνεργασίες και πώς παραβιάσθηκαν; Δηλαδή είναι δυνατόν να γίνει οποιαδήποτε συνεργασία, χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση με ψηφοφορία απο την Εθνική Επιτροπή; Αυτό που κάνεις, μου θυμίζει αυτό ακριβώς που έκανε ο Δεληκούρας. Ρίχνουμε τις κατηγορίες χωρίς τεκμηρίωση για να τις βλέπει ο κόσμος και να δημιουργούνται εντυπώσεις, και τρέχα εσύ "κατηγορούμενε" να απολογηθείς. Ποια είναι αυτά τα περιστατικά και πως ξέρεις ότι παραβιάσθηκαν αποφάσεις των οργάνων;

Όταν λες "να βρεθεί τρόπος να καταθέσουν οι διαγραφέντες έφεση", τι εννοείς; Εσείς στην Ενωμένη Ελλάδα, έτσι κάνετε; Κάθε φορά που κάτι δεν είναι ευπεπτο, παρακάμπτετε τα προβλεπόμενα απο το καταστατικό και πράττετε ανάλογα με τα "κέφια της παρέας"; Μήπως, μάλιστα αυτή η σκέψη είναι αντιφατική με εκείνη στην οποία απαντά η προηγούμενη παράγραφος;

Σε ότι αφορά στην Ε.Δ., πως μπορείς να γνωρίζεις πως έπραξε, ποιες διαδικασίες ακολούθησε και πόσες ευκαιρίες έδωσε ώστε να αποφευχθεί η διαγραφή. Για ρώτα τον Δεληκούρα αν του δόθηκαν ευκαιρίες. Ασχέτα με τα όποια λάθη του καταλογίζονται, είμαι σίγουρος πως δεν θα αρνηθεί να σου πει την αλήθεια.

Σχετικά με τα μέλη της Ε.Ε., ειλικρινά δεν γνωρίζω τι τρόπους μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για να επιβάλλει την παραίτησή τους, αλλά το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν πανομοιότυπα κείμενα παραίτησης απ' όλα τα μέλη και το γεγονός ότι μαζί με κάποιες παραιτήσεις εμφανίσθηκε το διαβιβαστικό κείμενο του ιδίου του Δεληκούρα προς τα μέλη της Ε.Ε., δείχνει ξεκάθαρα ότι υπήρξε μεθόδευση.

Ο διάλογος είναι και θα είναι πολιτισμένος Αλέξανδρε. Σε γνωριζω προσωπικά και σε εκτιμώ. Δεν σου κρύβω όμως πως μου δημιουργεί ερωτηματικά η στάση που τηρείται απο διάφορους εκτός Δημιουργίας, η οποία αυτή τη στιγμή βάλλεται απο παντού. Απο πρόσωπα, απο καταστάσεις, απο τα συγγενικά κόμματα... απο παντού. Υπάρχει έντονη η αίσθηση και δεν σου κρύβω πως έχει ειπωθεί πολλές φορές γραπτως και προφορικώς, πως αν δεν παραιτηθεί ο Τζήμερος, κάποιοι θα συνεχίσουν να κάνουν εσκεμμενα ζημιά στη Δημιουργία εως ότου διαλυθεί. Νομίζω πως αυτό αρχίζει να φαίνεται σίγα σιγά και απο τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Δεν θέλω να ισχυριστώ πως η δική μου αλήθεια είναι η πιο αντικειμενική, αλλά σε καλώ να συζητήσουμε το όλο θέμα, να ακούσεις και την άλλη πλευρά, όποτε θέλεις.

ageor said...

Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση.
«Μηνυτήρια αναφορά είναι η αναφορά που περιέχει τη μήνυση», βλέπω. Αυτή ας είναι όλη μας η διαφωνία :)

ageor said...

- Σ' ευχαριστώ για το απόσπασμα, Κώστα. Άλλο «δεν έχει το δικαίωμα», άλλο κάποιος πρέπει να προσφύγει. Αυτό ουδόλως αποκλείει την προσφυγή από μέλος της ΕΔ, πχ.
- Τα «περιστατικά» αφορούν σε διαπραγματεύσεις, που όντως υπήρξαν.
Και γράφω «... αν υπήρχαν αποφάσεις των οργάνων της ΔηΞα που τις απέκλειαν ... παραβιάστηκαν». Αν δεν υπήρχαν τέτοιες αποφάσεις, κανένα πρόβλημα.
Δεν διατυπώνω οποιαδήποτε κατηγορία. Διευκρίνισα ότι δεν θεωρώ μεμπτές τις διαπραγματεύσεις...
- Το πνεύμα το καταστατικού είναι να μπορούν οι καταδικασθέντες από την ΕΔ να ασκήσουν έφεση και αυτή να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Καταλαβαίνω ότι το διαδικαστικό απαιτεί η έφεση να κατατεθεί στον ΓΓ, που τώρα δεν υπάρχει. Λέω, λοιπόν, να εφαρμοστεί το πνεύμα του καταστατικού, ώστε να μην μπορεί να γίνεται λόγος για προγραφές.
Εδώ γράφω ως Αλέξανδρος Γεωργιάδης, όχι ως Ενωμένη Ελλάδα, που, παρεμπιπτόντως, δεν εκθέτει τα εσωτερικά της σε δημόσια θέα και κριτική.
- Το μόνο που γνωρίζω για τα πεπραγμένα της ΕΔ είναι ό,τι έχει δημοσιευτεί. Και ότι δεν έλαβα απάντηση στο ερώτημα που έθεσα στο site της ΔηΞα (http://www.dimiourgiaxana.gr/el/φορουμ/σχολιασμός-αρθρων-μας/443-απόφαση-επιτροπής-δεοντολογίας#2154).
- Χαίρομαι ιδιαίτερα τον διάλογό μας, Κώστα και η εκτίμηση είναι αμοιβαία.
Μόνο για τον εαυτό μου μπορώ να πω και αυτό κάνω με τούτη την ανάρτηση.
Το συμπέρασμά μου είναι ότι όλα αυτά δημοσιοποιούνται από απελπισία, ακριβώς διότι προηγουμένως _υπήρξε παταγώδης αποτυχία να αντιμετωπιστούν θεσμικά, εντός κόμματος, ως όφειλαν_. Απ' όση προσωπική αντίληψη έχω από πρόσωπα και γεγονότα, υπήρξαν προσπάθειες και η αποτυχία τους ήταν που οδήγησε τόσες δεκάδες στελέχη να παραιτηθούν. Πώς να πιστέψω ότι _όλοι_ αυτοί ήταν βαλτοί, εμπαθείς, γραφικοί, αγνώμονες και ό,τι άλλο έχει ακουστεί;
Δεν μοιάζει να γίνεται ειλικρινής θεσμική συζήτηση τι πήγε στραβά με τόσους πολλούς, σε τόσες διαφορετικές φάσεις, τόσο καιρό τώρα. Οι απομακρύνσεις (είτε ως παραιτήσεις, είτε ως διαγραφές) _δεν_ είναι λύση (όπως μοιάζει να πιστεύουν κάποιοι Φανατικοί), είναι σπρώξιμο της σκόνης κάτω από το χαλί και ασφαλώς εγγυάται ότι αυτά θα επαναληφθούν.
Πότε θα αναρωτηθείτε, επιτέλους, στα σοβαρά, μήπως οι τόσες βολές που περιγράφετε δεν είναι τελικά αβάσιμες;
Ήμουν και παραμένω διαθέσιμος για κάθε συζήτηση :)

Themistoklis Giokroussis said...

Αλέξανδρε, κάθε Ψύχραιμος πρέπει νομίζω επιπλέον να βλέπει την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα του κόμματος, του χώρου, της χώρας, της εμβέλειας και των προοπτικών τους. Και οι Ψύχραιμοι είναι, νομίζω, πρώτα από όλα ρεαλιστές. Κάνουν το καλύτερο δυνατό με τα διαθέσιμα υλικά (αλλά κάνουν). Και ελπίζουν για το καλύτερο. Σε αυτό, μοιάζουν στη δράση τους με τους Βιολιστές.

Για τα περί δικαιοσύνης, όπως υλοποιείται στην τρέχουσα συγκυρία, έχω την εντύπωση πως τώρα είναι που η κωμωδία βρίσκει την ολοκλήρωση της... Η πραγματικότητα, πάλι, θα κρίνει αν ότι έγινε είναι αθεράπευτο τραύμα για τη Δημιουργία ή η μεγαλύτερη της ευκαιρία. Αν είναι το πρώτο, προσωπικά θα με λυπήσει, πράγμα λογικό, όμως οι ιδέες δεν είναι δεμένες με την κομματική μας υπόσταση. Κάπου αλλού θα γεννηθεί κάτι.

Όσο γιά τα πάρτυ, είμαι φανατικά υπέρ τους (αν και σχεδόν ποτέ δεν πηγαίνω...όμως κατ' αρχήν τα εγκρίνω για τους άλλους, καταλαβαίνεις :) ) Όμως αυτά στα οποία αναφέρομαι είναι χαρούμενο μασκάρεμα της πολιτικής στασιμότητας. Χρειαζόμαστε, έστω ψάχνοντας στα τυφλά και με μέτριες ελπίδες, να δοκιμάσουμε γιά κάτι περισσότερο αβέβαιο, περισσότερο αδέξιο από αυτό. Μπορεί και να μας βγεί.

ageor said...

Παράξενο μείγμα απαισιοδοξίας και αισιοδοξίας, Θεμιστοκλή...
Καλή δύναμη!

Themistoklis Giokroussis said...

Το spin προς την (τοτε) εκδοχη της αριστεράς ειναι προαιρετικό - πολλές από αυτές τις κουβέντες έχουν εφαρμογή και εδώ, και πάντα.

http://en.wikiquote.org/wiki/Antonio_Gramsci

Βιολιστής said...

Όταν αποφασίσετε να ξανα-περιγράψετε τη Δημιουργία να λάβετε υπόψιν σας και αυτό το άρθρο.

http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/624058/Ti-xetryposan-ta-parapolitika-gr-Otan-i-nyn-symboylos-ton-ANEL-toys-eleg-laikistes.aspx

ageor said...

Ευχαριστώ για τον σύνδεσμο.