Thursday, April 17, 2008

Ασφαλιστικό

Δεν αντέχω άλλο, θα το γράψω: Μετά από τόση συζήτηση για το Ασφαλιστικό, δεν είδα πουθενά να αναφέρεται το προφανές. Πώς συνδέεται, δηλαδή, το ύψος των εισφορών και το ποσό που παράγεται μετά από τις επενδύσεις τριαντατόσων ετών με το ύψος του εφ' άπαξ και της σύνταξης που θα δοθεί. Η σύνδεση με τον μισθό του τελευταίου έτους ή τριετίας δεν είναι ακριβώς αντικειμενικό κριτήριο... Νόμιζα πως ήμουν ο πρώτος που σκέφτηκε την (αναπόφευκτη, στην Ελλάδα μας) φάμπρικα των πλαστών υψηλών μισθών, αλλά μαθαίνω ότι συμβαίνει ήδη στην αγορά, χρόνια τώρα.

Ακούσαμε, βέβαια, για κεκτημένα και για υγιή ταμεία με καλό λόγο εργαζομένων προς ασφαλισμένους. Που, κατά σύμπτωση, με διάφορες μεθόδους τύπου "αγγελιόσημο" και άλλων, έμμεσων εισφορών, χαρατσώνουν όσους έχουν την ατυχία να εμπλέκονται σε διαφήμιση, να καταναλώνουν ηλεκτρισμό κτλ.

Η μείωση του αριθμού των ταμείων, ο εξορθολογισμός των βαρέων και ανθυγιεινών, η επανεκτίμηση των αναπηρικών συντάξεων και του ποιος δικαιούται και για πόσο τη σύνταξη θανόντων είναι μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πότε, όμως, θα πάρουμε, επιτέλους, σύνταξη βάσει των εισφορών που πληρώσαμε επί δεκαετίες;